Piniowy łosoś na wiosennej sałatce w miseczce z parmezanu

Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Piniowy łosoś na wiosennej sałatce w miseczce z parmezanu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag fileta z łososia

20 dag orzechów pinii

kolendra

bazylia

brokuł

kalafior

marchew

szparagi

20 dag parmezanu

grejpfrut

oliwa z oliwek

jabłko

rukola

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do naczynia do gotowania na parze wrzuć pokrojoną w plasterki marchew, różyczki kalafiora i brokuła oraz obrane szparagi. Parujemy aż do chrupkości. Łososia myjemy, soli, pieprzymy. Przykrywamy wierzch ryby panierką (zmielone w malakserze orzeszki pinii łączymy z utartą bazylią i kolendrą z odrobiną oliwy). Zapiekamy w piekarniku. Na papierze z pergaminu odrysowujemy obwód miseczki, wysypujemy środek koła parmezanem na grubość ok. 2 mm. Zapiekamy. Po lekkim wystygnięciu zdejmujemy z papieru i nakładamy na odwróconą miseczkę, aby ser się uformował. Układamy w miseczce z parmezanu warzywa, rukolę, plastry jabłka i polewamy winegretem (łączymy sok z grejpfruta z oliwą z oliwek), posypujemy całość orzeszkami piniowymi, na wierzch układamy chrupiącego łososia.

powrót

Podobne przepisy

Śledź XXI wieku
Wojciech Modest  Amaro
Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kanapka z tuńczykiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.