Piniowy łosoś na wiosennej sałatce w miseczce z parmezanu

Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Piniowy łosoś na wiosennej sałatce w miseczce z parmezanu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag fileta z łososia

20 dag orzechów pinii

kolendra

bazylia

brokuł

kalafior

marchew

szparagi

20 dag parmezanu

grejpfrut

oliwa z oliwek

jabłko

rukola

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do naczynia do gotowania na parze wrzuć pokrojoną w plasterki marchew, różyczki kalafiora i brokuła oraz obrane szparagi. Parujemy aż do chrupkości. Łososia myjemy, soli, pieprzymy. Przykrywamy wierzch ryby panierką (zmielone w malakserze orzeszki pinii łączymy z utartą bazylią i kolendrą z odrobiną oliwy). Zapiekamy w piekarniku. Na papierze z pergaminu odrysowujemy obwód miseczki, wysypujemy środek koła parmezanem na grubość ok. 2 mm. Zapiekamy. Po lekkim wystygnięciu zdejmujemy z papieru i nakładamy na odwróconą miseczkę, aby ser się uformował. Układamy w miseczce z parmezanu warzywa, rukolę, plastry jabłka i polewamy winegretem (łączymy sok z grejpfruta z oliwą z oliwek), posypujemy całość orzeszkami piniowymi, na wierzch układamy chrupiącego łososia.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.