Lucinda Scala  Quinn

Pilaw z ryżu i makaronu


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Pilaw z ryżu i makaronu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki masła

½ żółtej cebuli

posiekanej

1 szklanka makaronu nitki

połamanego na dwucentymetrowe kawałki

2 szklanki długoziarnistego białego ryżu

3 szklanki bulionu z kury

1 łyżeczka grubej soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać na średnim ogniu dużą patelnię. Wrzucić 2 łyżki masła. Gdy się roztopi, dodać cebulę. Smażyć 1-2 minuty, bez przerwy mieszając, aż cebula się zeszkli. Wrzucić makaron, zmniejszyć ogień i smażyć 5-8, bez przerwy mieszając, aż makaron nabierze złocistej barwy, a mieszanina będzie rozsiewać aromat orzechów. Wsypać ryż i wrzucić pozostałą łyżkę masła. Wlać bulion z kury i posolić. Zwiększyć płomień i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż ryż i makaron wchłoną cały płyn. Wzruszyć widelcem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bruschetta z pomidorami i grillowaną papryką
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Studencki kubek
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie
Kasza manna na mleku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.