Janella  Purcell

Pilaw z pieczarkami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Pilaw z pieczarkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 pieczarek

łyżka oliwy

sól morska i pieprz

1 pokrojona cebula

rozgnieciony ząbek czosnku

łyżka oliwy

łyżeczka kminu

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki kardamonu

¼ łyżeczki kurkumy

1/3 filiżanki posiekanych migdałów

1 ½ filiżanki prosa

szczypta soli morskiej

 

 

Przygotowanie:


Wlać oliwę na patelnię o grubym dnie. Ułożyć grzyby. Przyprawić. Smażyć na małym płomieniu przez 20 minut. Nie odwracać. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę przez 3-5 minut. Dodać czosnek. Smażyć przez minutę. Dołożyć przyprawy i migdały. Wymieszać. Przyprawy mogą lekko przywierać do dna. Dodać proso. Prażyć przez chwilę ciągle mieszając. Dolać 3 i ½ filiżanki wody. Osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień. Gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Przygotować sos łącząc wszystkie składniki. Jeśli to konieczne, dolać odrobinę wody.
Na talerz nakładać po filiżance prosa. Dodać grzyby. Skropić wszystko sosem. Przybrać natką i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z podgrzybkami z kaszy pęczak
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.