Anjum  Anand

Pilaw z leśnymi grzybami


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Pilaw z leśnymi grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka nasion kminu

2 indyjskie liście laurowe

duży kawałek kory cynamonu

6 ziaren czarnego pieprzu

2 strączki czarnego kardamonu

lekko zmiażdżone

6 strączków zielonego kardamonu

lekko zmiażdżonych

4 goździki

1 mała cebula

z grubsza posiekana

duża garść nerkowców

w całości

200 g oczyszczonych świeżych leśnych grzybów (np. kurki

borowiki)

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

sól do smaku

300 g ryżu basmati

starannie opłukanego

namoczonego w wodzie i osączonego

400 ml wody

sok z cytryny do smaku

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu rozgrzać olej. Dodać wszystkie przyprawy i prażyć około 20 sekund, a następnie dodać cebulę i nerkowce. Smażyć 4-5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać grzyby i czosnek, posolić i smażyć na dużym ogniu 4-5 minut. Dodać osączony ryż i świeżą wodę, doprowadzić do wrzenia, przykryć rondel pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu około 10 minut, do miękkości ryżu. Zestawić z ognia i zdjąć pokrywkę, aby odparować nadmiar wilgoci. Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, delikatnie zamieszać i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z młodego Jaśka
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Marchewka z groszkiem cukrowym
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Warzywa faszerowane
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.