Annabel  Langbein

Piknikowy pieczony kurczak


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka

Piknikowy pieczony kurczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kurczak

1 cytryna

2 gałązki estragonu, natki pietruszki, tymianku lub rozmarynu, plus trochę do podania

1 łyżka soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Kurczaka opłucz, wytrzyj papierowymi ręcznikami w środku i na zewnątrz, ułóż w naczyniu do zapiekania.

Przekrój cytrynę, wyciśnij sok na kurczaka, a resztę włóż do środka razem z ziołami. Dopraw kurczaka w środku i na zewnątrz solą, nogi zwiąż sznurkiem kuchennym.

Piecz, aż skóra się zrumieni, soki z najgrubszej części udka będą przejrzyste, a płyn w środku nie będzie czerwony (około godziny, zależnie od wielkości). Podawaj na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej z ziołami.

Wskazówka:
Dorzuć do pieczenia kilka ziemniaków – to prosty sposób na rodzinny obiad lub przygotuj kanapki piknikowe z bułek i surówki z chrzanem. Kurczaka można zapiekać pod ciastem lub użyć do azjatyckiej sałatki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.