Delia  Smith

Piklowana fasolka szparagowa


Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Piklowana fasolka szparagowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram pokrojonej na kawałki fasolki szparagowej

70 dag pokrojonej cebuli

300 ml octu słodowego

4 dag mączki kukurydzianej

czubata łyżeczka musztardy w proszku

płaska łyżeczka kurkumy

odrobina octu

600 ml octu słodowego

½ kilo brązowego cukru Demerara

20 dag miękkiego cukru trzcinowego

 

 

Przygotowanie:


Fasolkę blanszujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku. Cebulę gotujemy w 300 ml octu, aż zmięknie, czyli około 20 minut. Odcedzamy fasolkę i dodajemy do cebuli. Mączkę kukurydzianą, musztardę i kurkumę mieszamy z odrobiną octu na pastę. Dodajemy mieszankę do pozostałych składników, dolewamy 600 mililitrów octu i wszystko razem gotujemy 10 minut. Wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy jeszcze kwadrans, poczym przekładamy do wysterylizowanych słoików, a gdy są już zimne – zamykamy je i opisujemy.

powrót

Podobne przepisy

Chutney ze świeżych i suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Konfitura morelowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Skórki kandyzowane
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Galaretka malinowa z kokosem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Sok z wiśni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.