Janella  Purcell

Pikle


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.19)
trudność: brak

Pikle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

7 dużych ogórków

2 filiżanki fasoli szparagowej

2 filiżanki fasolki wężowej

2 filiżanki kapusty

2 filiżanki kalafiora

3 marchewki

2 filiżanki szalotek

4 czerwone i zielone chili

20 obranych ząbków czosnku

łyżka soli morskiej

2 łodygi trawy cytrynowej

4 cm galangalu

40 suszonych chili

6 orzechów bankul

makadamii albo nerkowca

4 cm pasty krewetkowej

3 łyżeczki cukru palmowego

szczypta soli morskiej

600 ml octu

 

 

Przygotowanie:


Ogórki i fasolę pokroić w paski. Kalafior i kapustę na małe kawałki. Usunąć gniazda nasienne z chili. Papryczki pokroić. Dodać 5 łyżeczek soli. Wymieszać. Suszyć warzywa w słońcu przez pół dnia. Namoczyć suszone chili. Przełożyć do blendera. Dodać trawę cytrynową, galangal, kurkumę, suszone chili, orzechy i pastę krewetkową. Zmiksować. Rozgrzać olej w woku. Podsmażyć pastę. Przyprawić solą i cukrem. Odstawić. Kiedy warzywa przeschną zagotować ocet. Zblanszować jarzyny. Dodać czosnek i szalotki. Odcedzić. Ocet wylać. Wymieszać warzywa z pastą. Przed podaniem trzymać przez 2 dni w lodówce w szczelnym naczyniu. Powinny być słodko-kwaśne. Idealne do potraw z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.