Pikantny tort czekoladowy z nutką pomarańczy

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pikantny tort czekoladowy z nutką pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto - gotowe blaty biszkoptowe:



Mus czekoladowy z chilli:

czekolada gorzka - 195 g

śmietana 36 %- 340 ml

2 szt. białko

12 g cukru

połowa małej papryczki chilli



Mus pomarańczowy:

500 ml śmietanki 36 %

200 g filetów z pomarańczy

100 ml świeżego soku z pomarańczy

40 g cukru

skórka z 1 pomarańczy

8 g żelatyny

syrop do nasączania

100 ml syropu z kandyzowanych pomarańczy

rum do smaku

sok z 1 cytryny



Przygotowanie:

Mus czekoladowy z chilli:

10 ml śmietanki podgrzać z chilli, odstawić do wystygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też resztę śmietanki.

Ciepłą czekoladę połączyć ze śmietanką z chilli z ubitą śmietanką i ubitymi białkami. Delikatnie wymieszać.



Mus pomarańczowy:

Podgrzewamy 200 ml śmietanki z filecikami z pomarańczy, z sokiem z pomarańczy i cukrem.

Żelatynę w płatkach moczymy w wodzie, podgrzewamy do rozpuszczenia. Łączymy żelatynę z podgrzaną śmietanką. Zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę i łączymy ją z zimnym kremem śmietanowo–pomarańczowym.



Składanie tortu:

1 blat biszkoptowy nasączamy syropem i wykładamy musem czekoladowym, nakładamy na to następny blat biszkoptowy nasączony syropem i smarujemy musem pomarańczowym. Na górę ostatni nasączony blat biszkoptowy, które smarujemy resztką musu czekoladowego.

Tort odstawiamy do lodówki na min 2 godziny.





Przygotowanie: Dorota Cyman, Katarzyna Zadrożna, Łukasz Toczek, Kamil Mikołajczyk, Anna Polaczek









powrót

Podobne przepisy

Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Babeczki łaciate na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.