Pikantne żeberka wieprzowe

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pikantne żeberka wieprzowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

8 pięciocentymetrowych żeberek wieprzowych

2 łyżki czerwonego miso

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

2 łyżki wina mirin

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki miodu

2 łyżki posiekanego czosnku

1 łyżka startego imbiru

75 g mąki kukurydzianej

1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia

½ łyżeczki japońskiego chili w proszku



sałatka z ogórka:

1 ogórek, obrany i pokrojony w kostkę

1 czerwone chili, bez pestek, bardzo drobno posiekane

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki wina mirin

2 łyżki jasnego sosu sojowego



przybranie:

1 średnio ostre czerwone chili, pokrojone na krążki

dymka, pokrojona w długie paseczki i zwinięta w lodowatej wodzie



Przygotowanie:

Wymieszać miso, sosy sojowe, wino, ocet i miód. Żeberka włożyć do marynaty i zostawić przynajmniej na godzinę. Jeśli jest taka możliwość najlepiej na całą noc. Żeberka posypać czosnkiem i imbirem, obtoczyć w mące kukurydzianej. Olej rozgrzać w woku na średnim ogniu. Smażyć żeberka partiami, aż z zewnątrz będą ciemne i chrupiące, a mięso stanie się miękkie – około 5 minut na porcję. Wyjąć z oleju, odsączyć na papierowym ręczniku. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Żeberka podawać posypane japońskim chili w proszku, przybrane krążkami chili i zwiniętą dymką z sałatką z ogórka.



powrót

Podobne przepisy

Śniadanie starego McDonalda
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.