Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 płat żeberek wieprzowych

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka kolendry

1 filiżanka brązowego cukru

2 łyżki wędzonej papryki

1 łyżka suszonych papryczek chili

1 papryczka chili Scotch bonnet

1 filiżanka piwa

2 filiżanki białego wina

2 łyżki sosu Tabasco

miód

4 goździki

tymianek

1 ząbek czosnku

1 cebula

imbir

sól i pieprz

5 liści laurowych

sos Worcestershire

 

 

Przygotowanie:


Usuwamy błonę i część tłuszczu z żeberek. Na wierzchu robimy skośne nacięcia w odstępie jednego centymetra. Mięso wkładamy do brytfanny. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie marynaty zaczynamy od utarcia w moździerzu uprażonych ziaren kolendry i kminu rzymskiego. Wsypujemy je do miski, dodajemy brązowy cukier, wędzoną paprykę, suszone papryczki chili, kilka goździków, posiekaną cebulę, czosnek, imbir, liście laurowe, posiekany tymianek i papryczki chili Scotch bonnet razem z nasionami. Wlewamy sos Worcestershire, piwo i białe, słodkie wino. Mieszamy.
Marynatę wykładamy na płat żeberek i wcieramy we wszystkie zakamarki. Dodajemy miód, który również rozprowadzamy na całej powierzchni mięsa. Zakrywamy żeberka folią aluminiową i marynujemy przez 12 do 24 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C, wstawiamy żeberka i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie odwracamy mięso i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy, aż żeberka przyrumienią się z wierzchu. Podajemy z sosem chili.

powrót

Podobne przepisy

Stir fry z kolczocha i wołowiny
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Podudzia kurczaka w sosie śliwkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.