Paul Merret

Pikantne udka kurczaka z szybkim ryżowym biriani


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pikantne udka kurczaka z szybkim ryżowym biriani
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata do kurczaka:

1 łyżeczka słodkiego sosu chili albo czatneju mango

2 łyżeczki curry w proszku

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

3 ząbki czosnku, rozgniecione na miazgę płazem noża

1 łyżka jogurtu naturalnego



Składnik główny:

8 udek kurczaka ze skórą i kością, ponacinane w poprzek w kilku miejscach



Biriani:

2 łyżki oleju roślinnego

½ cebuli, obranej, pokrojonej na cienkie plasterki

2 ząbki czosnku, rozgniecione na miazgę płazem noża

100 g małych pieczarek, pokrojonych na plasterki

1 łyżeczka suszonych płatków chili

1 łyżeczka mielonej kurkumy

500 g ryżu basmati, starannie przepłukanego zimną wodą przed gotowaniem

100 g świeżego groszku

2 dojrzałe pomidory, posiekane



Przygotowanie:

Wymieszaj w dużym naczyniu składniki marynaty. Dodaj udka kurczaka i natrzyj je marynatą. Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozłóż udka kurczaka na blasze, na każde nałóż po łyżeczce marynaty. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 15 min, aż skórka skruszeje. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni C i piecz udka jeszcze przez 20 min aż będą mocno rumiane. W tym czasie na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu z pokrywką. Podsmaż (bez przykrycia) cebulę i czosnek, mieszając przez 3-4 min aż się zeszklą i zaczną rumienić. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 2 min. Dodaj płatki chili oraz kurkumę i smaż mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj ryż i starannie wymieszaj. Zalej zawartość rondla taką ilością wody, żeby sięgała 1 cm powyżej ryżu. Doprowadź wodę do wrzenia, przykryj rondel podwójną warstwą folii aluminiowej, dociśnij ją pokrywką, pogotuj 5 min, a następnie zdejmij rondel z ognia i zostaw jeszcze na 15 min (ryż dogotuje się na parze). Ostrożnie odkryj rondel, dodaj pomidory i groszek i ponownie przykryj na 5 min. Przed podaniem spulchnij ryż widelcem i rozłóż na 4 talerze. Dodaj po 2 udka. Podawaj z zieloną sałatą z lekkim winegretem.





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#gosc12345

14.02.2012 00:52


Olsztyn

CYTUJ

To po przeczytaniu czy po spożyciu piszesz głupoty.

UmlARZdudwXJCsNqHd napisał(a) 13.02.2012 16:00:
14nm40 , [url=http://pdsulbwpenrx.com/]pdsulbwpenrx[/url], http://lrkkxwwosixs.com/, http://vgmpdldhrgck.com/

#UmlARZdudwXJCsNqHd

13.02.2012 16:00


CYTUJ

14nm40 , [url=http://pdsulbwpenrx.com/]pdsulbwpenrx[/url], http://lrkkxwwosixs.com/, http://vgmpdldhrgck.com/

#iskCIpujsXmbwQX

13.02.2012 11:46


CYTUJ

tNIp8V <a href="http://ikjagesahpcw.com/">ikjagesahpcw</a>

#boSYddFtLSIwbe

12.02.2012 07:45


CYTUJ

pisze:Takie sitdua maja sens tylko wtedy gdy jest tam 100 % praktyki, a teorie poznaje sie wlsnie "praktykujac" w kuchni. Kim sa Ci genialni nauczyciele, ktorzy maja uczyc przyszlych mistrzow? Mam nadzieje, ze sami przez wiele lat zdobywali doswiadczenie w najlepszych swiatowych restauracjach.Oceń komentarz 1 0

Lena 1984

postów: 1

08.02.2012 22:14

CYTUJ

świetne danie, godne polecenia:)

#aainnaaa33

18.01.2012 15:11


Ząbrowo

CYTUJ

właśnie zrobiłam to danie pyszne tylko do ryżu i do udek dodałam soli (tzn ziarenka smaku dokładnie bo lekko bezpłciowe były jak dla mnie mimo iż sama mało solę

#sylwiaxD3

23.09.2011 22:40


Łańcut

CYTUJ

Wypróbowałam przepis.
W przypadku udek do marynaty dodałam jeszcze trochę soli i pieprzu do smaku, natomiast opuściłam słodki sos chilli, ale zamiast tego dodałam trochę pieprzu cayenne (chilli) w proszku. Ryż (zwykły) przygotowałam również w bardziej tradycyjny sposób, zamiast świeżego groszku dodałam konserwowy, bo taki akurat miałam. Po wprowadzeniu niewielkich zmian całość smakuje naprawdę wyśmienicie;)

#Kooorba

10.08.2011 15:33


Jełowa

CYTUJ

Wlaśnie jestem po konsumpcji tego dania... :D
Mąż i dzieci niesamowicie zadowoleni a samo danie.. hmmm.. PRZEPYSZNE! :D
Gorąco polecam :)

#jasza

10.08.2011 09:31


wejherowo

CYTUJ

widziałam jak przygotowywali to danie w tv i wyglądało przepysznie, szybciutko wyszukałam przepis i zamierzam zrobić to dla mojej rodzinki . mam nadzieje , że moje wyjdzie równie przepysznie?!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.