Pikantne udka kurczaka z szybkim ryżowym biriani

Pikantne udka kurczaka z szybkim ryżowym biriani
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Marynata do kurczaka:
1 łyżeczka słodkiego sosu chili albo czatneju mango
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku, rozgniecione na miazgę płazem noża
1 łyżka jogurtu naturalnego

Składnik główny:
8 udek kurczaka ze skórą i kością, ponacinane w poprzek w kilku miejscach

Biriani:
2 łyżki oleju roślinnego
½ cebuli, obranej, pokrojonej na cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, rozgniecione na miazgę płazem noża
100 g małych pieczarek, pokrojonych na plasterki
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1 łyżeczka mielonej kurkumy
500 g ryżu basmati, starannie przepłukanego zimną wodą przed gotowaniem
100 g świeżego groszku
2 dojrzałe pomidory, posiekane

Przygotowanie:
Wymieszaj w dużym naczyniu składniki marynaty. Dodaj udka kurczaka i natrzyj je marynatą. Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozłóż udka kurczaka na blasze, na każde nałóż po łyżeczce marynaty. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 15 min, aż skórka skruszeje. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni C i piecz udka jeszcze przez 20 min aż będą mocno rumiane. W tym czasie na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu z pokrywką. Podsmaż (bez przykrycia) cebulę i czosnek, mieszając przez 3-4 min aż się zeszklą i zaczną rumienić. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 2 min. Dodaj płatki chili oraz kurkumę i smaż mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj ryż i starannie wymieszaj. Zalej zawartość rondla taką ilością wody, żeby sięgała 1 cm powyżej ryżu. Doprowadź wodę do wrzenia, przykryj rondel podwójną warstwą folii aluminiowej, dociśnij ją pokrywką, pogotuj 5 min, a następnie zdejmij rondel z ognia i zostaw jeszcze na 15 min (ryż dogotuje się na parze). Ostrożnie odkryj rondel, dodaj pomidory i groszek i ponownie przykryj na 5 min. Przed podaniem spulchnij ryż widelcem i rozłóż na 4 talerze. Dodaj po 2 udka. Podawaj z zieloną sałatą z lekkim winegretem.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA