Agata Jędraszczak

Pikantne skrzydełka


Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 22939

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg skrzydełek

odrobina miodu

oliwa z oliwek

1 łyżeczka suszonego chili

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka ziarenek kolendry

sok z dwóch pomarańczy

sól

Salsa:

pieczona papryka

papryczka habanero

świeża kolendra

pomidory koktajlowe

odrobina oliwy

Przygotowanie:

Przygotować glazurę. W moździerzu utrzeć chili, ziarna kolendry i kmin rzymski, a następnie dodać przyprawy do miodu wymieszanego z odrobiną oliwy i sokiem z dwóch pomarańczy. Umyte i osolone skrzydełka obtoczyć w glazurze i odstawić na około pół godziny, aby smaki się przegryzły. Następnie skrzydełka piec przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przygotować salsę. Upieczoną wcześniej paprykę obrać ze skórki i zmiksować z pomidorami koktajlowymi, pikantną papryczką habanero, odrobiną oliwy i świeżą kolendrą. Gotową salsę przełożyć do miseczki, schłodzić. Podawać do pieczonych skrzydełek.

powrót

Podobne przepisy

Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czulent
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska
Pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego, kasza jaglana z bakaliami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.