Pikantne pulpeciki jagnięce

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pikantne pulpeciki jagnięce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

pulpeciki:

3 łyżki oliwy (45 ml)

450 gramów chudej, mielonej jagnięciny

1 szalotka, posiekana

1 łyżka musztardy Dijon (15 ml)

½ szklanki pokruszonego białego pieczywa (125 ml), namoczonego w ¼ szklanki mleka (60 ml)

2 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżka papryki w proszku (15 ml)

1 łyżeczka sambal oelek (5 ml)

½ szklanki startego sera pecorino (125 ml)

sól i świeżo mielony pieprz



sos pomidorowy:

1 cebula, posiekana

2 ząbki czosnku, posiekane

1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę

1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę

½ czerwonej papryczki chili, posiekanej

2 szklanki pomidorów z puszki (500 ml)

4 duże pomidory, pokrojone w kostkę

2 gałązki świeżego oregano

¼ szklanki wody (60 ml)

sól i pieprz



dodatki:

¼ szklanki miękkiego serka koziego (60 ml)

garść posiekanej natki pietruszki



Przygotowanie:

Pulpeciki: wszystkie składniki poza oliwą łączymy w misce. Robimy 20 małych pulpecików. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy pulpeciki ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy. Sos: na tej samej patelni zeszklamy cebulę. Dodajemy seler, marchewkę, czosnek, papryczkę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory, oregano i wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pulpeciki przekładamy na patelnię, dusimy 20 minut, aż będą w pełni ugotowane. Podanie: przybieramy kozim serem i pietruszką. Podajemy z ciepłymi, posmarowanymi masłem chlebkami naan z przepisu Chucka.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.