Pikantne leczo z soczewicą, kiełbasą lisiecką i bakłażanem z plackiem puri

Pikantne leczo z soczewicą
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • leczo:
  • bakłażan
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • kabaczek średniej wielkości
  • czerwona cebula
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 dag kiełbasy lisieckiej
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka papryczka chili w płatkach
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki fenkułu
  • pół łyżeczki kopru włoskiego
  • olej do smażenia
  • szklanka zielonej soczewicy
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu warzywnego
  • placek puri:
  • 1 kubek mąki pszennej
  • 1 kubek mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka chili
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 7-8 łyżek wody
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa i kiełbasę pokrój w średnią kostkę. Na patlnie wlej olej i dodaj przyprawy: kmin rzymski, papryczkę chili w płatkach, gozdziki, fenkuł i koper włoski. Przyparwy podsmaż na małym ogniu tak żeby się nie spaliły. Na oleju przesmaż warzywa i kiełbasę. Dopraw całośc solą. Na koniec dodaj soczewicę i pomidory. Całość podlej bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogdniu przez godzinę.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, chili, olej i wodę. Wyrób ciasto. Z kawałków ciasta rozwałkuj cieńskie placki i smaż je na głębokim tłuszczu.
Leczo podawaj z plackami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA