Pikantne duszone bakłażany

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pikantne duszone bakłażany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg bakłażanów

pokrojonych w grubą kostkę

2 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

do smażenia

1 łyżeczka czosnku

drobno posiekanego

1 łyżka imbiru

drobno posiekanego

2 łyżki dymki

drobno posiekanej

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżeczki sosu sojowego z chili (lub mniej

do smaku)

1 łyżka sosu z żółtej fasoli

1 łyżka cukru

280 ml wody

2 łyżki dymki

drobno posiekana zielona część

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Włóż bakłażana do durszlaka, posyp solą i wstaw do zlewu. Bakłażan puści gorzki sok. Po 20 minutach przepłucz go zimną wodą, dokładnie odcedź i wysusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej w woku łyżkę oleju, wrzuć bakłażana i wymieszaj, żeby obtoczyć go w oleju. Następnie dodaj przyprawy smakowe: czosnek, imbir i dymkę. Wymieszaj dokładnie i dodaj kolejne składniki: ciemny sos sojowy, sos sojowy z chili, sos z żółtej fasoli i cukier. Dokładnie wymieszaj. Wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 do 20 minut, aż bakłażany będą miękkie i wchłoną ten cały aromatyczny sos. Jeśli sosu będzie za dużo, wystarczy maksymalnie zwiększyć ogień i gotować przez jakąś minutę, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Danie można jeść od razu, później przygrzane, a nawet na zimno. Podawaj przybrane dymką.

powrót

Podobne przepisy

Łąkowe ziółka z kozim serem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bigos z pomarańczą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ziemniaki z pietruszką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.