Pikantne duszone bakłażany

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pikantne duszone bakłażany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg bakłażanów

pokrojonych w grubą kostkę

2 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

do smażenia

1 łyżeczka czosnku

drobno posiekanego

1 łyżka imbiru

drobno posiekanego

2 łyżki dymki

drobno posiekanej

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżeczki sosu sojowego z chili (lub mniej

do smaku)

1 łyżka sosu z żółtej fasoli

1 łyżka cukru

280 ml wody

2 łyżki dymki

drobno posiekana zielona część

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Włóż bakłażana do durszlaka, posyp solą i wstaw do zlewu. Bakłażan puści gorzki sok. Po 20 minutach przepłucz go zimną wodą, dokładnie odcedź i wysusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej w woku łyżkę oleju, wrzuć bakłażana i wymieszaj, żeby obtoczyć go w oleju. Następnie dodaj przyprawy smakowe: czosnek, imbir i dymkę. Wymieszaj dokładnie i dodaj kolejne składniki: ciemny sos sojowy, sos sojowy z chili, sos z żółtej fasoli i cukier. Dokładnie wymieszaj. Wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 do 20 minut, aż bakłażany będą miękkie i wchłoną ten cały aromatyczny sos. Jeśli sosu będzie za dużo, wystarczy maksymalnie zwiększyć ogień i gotować przez jakąś minutę, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Danie można jeść od razu, później przygrzane, a nawet na zimno. Podawaj przybrane dymką.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka z fetą i ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Risotto z grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.