Jacques Reymond

Pikantne ciasto na parze


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Pikantne ciasto na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki semoliny

1 szklanka mąki z ciecierzycy (besan)

1 szklanka jogurtu naturalnego

375 ml wody

1¼ łyżeczki świeżo i drobno startego imbiru

1-2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej zielonej chili

szczypta soli morskiej w płatkach

60 ml oleju roślinnego

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka prażonego ziarna sezamu do posypania

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj w misce semolinę i mąkę z ciecierzycy. Dodaj jogurt i tyle wody, żeby ciasto było luźne, ale nie lejące. Dodaj imbir, chili, sól, olej i jeszcze trochę wody. Wymieszaj ciasto ręcznie, żeby poczuć, czy jest gładkie i czy ma odpowiednią konsystencję. Odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce, żeby sfermentowało i zyskało kwaskowaty posmak – to właśnie charakterystyczna cecha dhoklas. Dodaj proszek do pieczenia tuż

powrót

Podobne przepisy

Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Pierogi z niecierpka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.