Marieta  Marecka

Pikantna zupa rybna z pomidorami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Pikantna zupa rybna z pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

2 korzenie pietruszki

0,5kg filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, halibut, najlepiej różne)

1 chili

ok. 1,5 litra bulionu rybnego

1 puszka pomidorów bez skóry

1 łyżka koncentratu pomidorowego

skórka z cytryny

olej do smażenia

2 ząbki czosnku

suszony tymianek

nasiona kopru włoskiego

sos rybny ew.

sól, pieprz

części ryby na bulion - skrawki, głowy, kręgosłupy itp.

Przygotowanie:

Warzywa kroimy drobno, przesmażamy na oleju (marchew, seler, imbir, czosnek, pietruszkę, chili). Podlewamy wodą i dodajemy części ryby na bulion. Gotujemy ok. 30-40 minut. Przecedzamy. W garnku rozgrzewamy olej 2 łyżki i wrzucamy pokrojone w słupki marchew, seler i pietruszkę. Przesmażamy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidory, przyprawy (tymianek i koper) koncentrat i dusimy ok. 5 minut. Dolewamy wywar rybny i dodajemy skórkę z cytryny i całość gotujemy ok. 20 minut. Rybę kroimy w kostkę i krótko gotujemy w zupie.

powrót

Podobne przepisy

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.