Marieta  Marecka

Pikantna zupa jesienno-zimowa z wołowiną


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z wołowiny

Pikantna zupa jesienno-zimowa z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 marchew

1 mała pietruszka

1,5-2 l bulionu wołowego

1 mały kawałek pora

1 kora cynamonu

1 gwiazdka anyżu

2-3 łyżki sosu sojowego

1-2 papryczki chili (najlepiej tajskie, małe)

sól, pieprz

3-4 suszone grzyby namoczone przez noc

1 łyżeczka cukru

250-300 g polędwicy wołowej

sok z ½ cytryny

2 łyżki sezamu

100 g ugotowanego makaronu wstążki

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego marchew i pietruszkę pokrojoną w ukośne plastry. Przesmażamy chwilę, dodajemy pokrojony kawałek pora.
Całość zalewamy bulionem wołowym, dorzucamy korę cynamonu, anyż oraz pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Dolewamy płyn spod grzybów, a grzyby kroimy w paski.
Doprawiamy całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem i sosem sojowym. Gotujemy ok. 25 minut do czasu, aż warzywa będą al dente.
Polędwicę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dobrze jest ją lekko zmrozić przed krojeniem.
Do ciepłych miseczek (można je podgrzać w piekarniku) nakładamy porcję makaronu, nalewamy porządną porcję zupy, na wierzchu układamy plastry polędwicy i obsypujemy całość sezamem. Podajemy bardzo gorące.


powrót

Podobne przepisy

Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Libijska zupa z kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.