Pikantna wołowina w liściach sałaty

Przepis z programu Skok na spiżarnię (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pikantna wołowina w liściach sałaty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 główka sałaty lodowej

35-45 dag polędwicy wołowej

¼ filiżanki orzechów nerkowca

sól do smaku

sos orzechowy (patrz: przepis poniżej)

ryż dmuchany lub pokruszone wafle ryżowe (niekoniecznie)

 

 

Przygotowanie:


Pooddzielaj liście sałaty i przy pomocy filiżanki albo kółka do wycinania ciasta, wytnij z nich równe okrągłe miseczki. Pokrój wołowinę w długie kawałki o grubości ok. 2,5 cm., posól i przysmażaj na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oleju. Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż mięso będzie złocistobrązowe (mięso smażone 2 minuty z każdej strony będzie półkrwiste – medium rare, smażone 3 minuty z każdej strony – średnio wysmażone – medium, 5 minut z każdej strony – dobrze wysmażone – well done). Po smażeniu odłóż mięso na ok. 4 minuty, zanim pokroisz je w kostkę – dzięki temu mięso zatrzyma soki wewnątrz. Posmaruj sosem orzechowym każdą miseczkę z sałaty i do każdej z miseczek włóż kostkę smażonej wołowiny. Udekoruj resztą sosu orzechowego i orzechami nerkowca. Jeśli lubisz, posyp dmuchanym ryżem lub pokruszonymi waflami ryżowymi.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.