Si King

Pikantna salsa


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Pikantna salsa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1-2 rozgniecione lub drobniutko posiekane ząbki czosnku

dymka

kilka papryczek jalapeno (lub innych ostrych papryczek)

1-2 dojrzałe pomidory

sparzone i obrane

sok z cytryny lub limonki

 

 

Przygotowanie:


Pomidory przekroić i usunąć pestki, drobno pokroić. Dymkę i papryczki drobno posiekać (uwaga: najostrzejsze w papryczkach są pestki, najlepiej je więc usunąć, chyba, że komuś zależy na zaskakująco ognistej salsie—pestki pełen bukiet rozwijają po jakimś czasie, salsa spróbowana zaraz po wymieszaniu smakuje dość niewinnie). W misce wymieszać pomidory, rozgnieciony czosnek, papryczkę i dymkę, doprawić wedle uznania tabasco (raczej mniej niż więcej, ostateczną decyzję w tej sprawie lepiej podjąć, kiedy salsa się przegryzie), dodać sól i pieprz (oczywiście, świeżo zmielony) do smaku, skropić sokiem z cytryny (skropić, nie polać). Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.