Bill Granger

Pikantna sałatka z kalmarów


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Pikantna sałatka z kalmarów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg oczyszczonych kalmarów

ponacinanych od środka na krzyż i pokrojonych w paski

2 i 1/2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 długi strączek papryczki chili z usuniętymi pestkami

drobno posiekany

1 łyżka soku z cytryny

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 i 1/2 ogórka

obranego

przekrojonego na pół

z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonego w półplasterki

200 g małych żółtych pomidorków „gruszkowych“ lub czerwonych pomidorków koktajlowych

2 łodyżki selera naciowego

cienko posiekane po skosie

mała garść listków selera naciowego

duża garść listków bazylii

1 łyżka solonych pączków kaparów

opłukanych i odsączonych

 

 

Przygotowanie:


Paski kalmarów włożyć do ceramicznej miski i zalać 1 i 1/2 łyżki oliwy, dodać posiekane drobno chili i rozgnieciony czosnek. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Mocno rozgrzać patelnię z grubym dnem. Wrzucić paski kalmarów (nie trzeba wlewać dodatkowego tłuszczu - wystarczy oliwa z marynaty). Smażyć 1-2 minuty z każdej strony (należy uważać, aby nie smażyć kalmarów za długo, gdyż stwardnieją).
Sporządzić dressing - wymieszać pozostałą oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do dużej miski włożyć ogórki, pomidorki, łodyżki i liście selera oraz listki bazylii. Dodać usmażone kalmary i wymieszać, potrząsając miską. Wyłożyć sałatkę na duży półmisek, posypać kaparami i polać dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.