Gosia  Molska

Pikantna pieczeń cielęca z pieczonymi ziemniakami


Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pikantna pieczeń cielęca z pieczonymi ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1.5 kg zadniej cielęciny bez kości

4-5 ząbków czosnku

ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu

ćwierć łyżeczki kardamonu

pół łyżeczki mielonego

kwiatu muszkatołowego

sól

pieprz

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

2 łyżki oliwy

łyżka masła

pół szklanki białego wytrawnego wina

 

Przygotowanie:

Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą, pieprzem i połową przypraw (cynamonu, kardamonu, muszkatu). Umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką. Ostrym, cienkim nożem nakłuć w kilku miejscach, wypełnić nacięcia przygotowaną pastą czosnkową. Pozostałe przyprawy dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, miodem i oliwą i tę pastę dokładnie wetrzeć w mięso, owinąć w folię i zostawić na noc w lodówce. Odwinąć z folii, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (240 stopni C) na kilka minut, aby mięso się sosem ładnie zrumieniło, po czym zmniejszyć ogień i piec skrapiając winem, a później polewając wytworzonym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Wielkanocny omlet z pieca
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.