Pikantna fasolka zapiekana z pieczywem

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pikantna fasolka zapiekana z pieczywem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

4 duże ziemniaki

oliwa z oliwek

ostra papryka

pieczywo

puszka fasolki

125 ml sosu pomidorowego

łyżka musztardy

cheddar

kiełbasa lub bekon (jeśli nie chcemy dania wegetariańskiego)

natka pietruszki



Przygotowanie

Obieramy, kroimy na podłużne ćwiartki i osuszamy 4 duże ziemniaki. Smarujemy je odrobiną oliwy, posypujemy ostrą papryką i pieczemy na patelni 5 – 6 minut, by stały się złociste i chrupiące. Przekładamy je do naczynia i dorzucamy kawałki dowolnego pieczywa – może być nawet czerstwe. Dużą puszkę fasolki rozcieńczamy w 125 ml sosu pomidorowego, doprawiamy łyżeczką musztardy oraz ostrą papryką i mieszamy. Polewamy ziemniaki z pieczywem. Jeśli nie gotujemy dla wegetarian – możemy dodać trochę bekonu, albo kiełbasy. Potrawę można też wzbogacić tartym Cheddarem. Wstawiamy ją do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekamy 15 – 20 minut, aż się zrumieni. Posypujemy pietruszką.



© Jenny Bristow

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.