Pikantna fasolka z jajecznicą

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pikantna fasolka z jajecznicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na pikantną fasolkę:

1 łyżka oliwy extra vergine

1 drobno posiekana cebula

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 zielona chili, posiekana i pozbawiona pestek

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka papryki

½ łyżeczki kurkumy

400 g siekanych pomidorów z puszki

2 łyżeczki cukru trzcinowego

800 g czerwonej fasoli z puszki, osączonej

sok z 1 limonki

1 garść świeżej kolendry

75 g pokruszonej fety

3 łodygi dymki



Na jajecznicę:

8 jaj

375 ml tłustej śmietany

40 g masła



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Podgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu i smaż cebulę 5 minut aż zmięknie. Dodaj czosnek, zieloną chili i smaż jeszcze około minuty. Dodaj pomidory, cukier i 125 ml wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu 10 minut. Dodaj fasolę, dopraw solą i pieprzem. Nakryj rondel i włóż go do piekarnika na 30 minut, żeby płyn nieco odparował. Na krótko zanim fasola skończy się gotować, lekko ubij jajka ze śmietaną. Postaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej masło. Wlej masę jajeczną i przez 20 sekund nie mieszaj. Jajka powinny lekko ściąć się przy brzegach. Zamieszaj jajka drewnianą łyżką, delikatnie zagarniając masę z brzegów na środek. Pozostaw na kolejne 20 sekund. Potem znów delikatnie zgarnij. Kiedy jajecznica się zetnie, przełóż ją na talerze. Przed podaniem dopraw fasolę sokiem z limonki, udekoruj kolendrą, serem feta i dymką. Podaj z jajecznicą.



© Bill Granger





powrót

Podobne przepisy

Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlety ziołowe z warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Plastry bakłażana
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.