Lucinda Scala  Quinn

Pikantna ciecierzyca


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Pikantna ciecierzyca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2½ łyżki oleju roślinnego

1 średnia cebula, drobno posiekana (około 1½ szklanki) i 1 mała cebula pokrojona na plasterki, do przybrania

8 ząbków czosnku, roztartych (2 łyżki)

1 ośmiocentymetrowy kawałek obranego świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego (3 łyżki)

1½ łyżeczki mielonego cynamonu

1½ łyżeczki garam masala

2 łyżeczki mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonych goździków

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

2½ łyżeczki grubej soli

2 łyżki przecieru pomidorowego

3 puszki ciecierzycy po 450 g, osączone (zachować 1 szklankę zalewy)

1 duży pomidor, pokrojony w ósemki, do przybrania

3 świeże zielone ostre papryczki chili, pokrojone wzdłuż, bez pestek, do przybrania



Przygotowanie:

Rozgrzać dużą patelnię i kolistym ruchem rozprowadzić po dnie olej. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Podsmażać 5 do 6 minut do miękkości, na jasnozłoty kolor. W miseczce wymieszać cynamon, garam masalę, kmin, kolendrę, goździki, pieprz kajeński i sól. Dodać do cebuli. Podsmażać, mieszając 1-2 minuty, żeby przyprawy się lekko uprażyły. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut, by połączyć smaki. Mieszanina powinna mieć intensywnie czerwony kolor. Wrzucić ciecierzycę i wlać szklankę zachowanej wcześniej zalewy. Mieszać, aż składniki się połączą. Przykryć i dusić 10 minut na średnim ogniu. Na kilka ostatnich minut zdjąć pokrywkę. Zdjąć z ognia i odstawić na bok, żeby ciecierzyca wchłonęła smak przypraw. W razie potrzeby doprawić solą.

Podawać w płaskiej misce z przybraniem z plasterków cebuli, ósemek pomidorów i kawałków zielonej chili.



powrót

Podobne przepisy

Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szparagi w sosie pomarańczowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron z sosem paprykowym
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.