Jacques Reymond

Pijany bażant


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pijany bażant
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

para bażantów z oczyszczonymi wątróbkami

żołądkami i sercami

4 plastry boczku

200 g masła

1 cebula

przekrojona na ćwiartki

sól i pieprz

oliwa do smażenia

1 cebula

pokrojona w kostkę

4 szalotki

obrane i pokrojone w kostkę

1 cała główka czosnku

przekrojona na pół w poprzek

2 marchewki

obrane i pokrojone w duża kostkę

1 korzeń pasternaku

obrany i pokrojony w dużą kostkę

375 ml czerwonego wytrawnego wina

375 ml bulionu drobiowego

4 gałązki tymianku

4 gałązki rozmarynu

4-6 świeżych liści szałwii

natka pietruszki o płaskich liściach do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zawiń skórę z szyi bażanta pod spód tak, żeby nie wypływały z niego soki w czasie pieczenia. Wyjmij podroby, odetnij zielonkawą trzustkę i wyrzuć. Ułóż ptaki częścią piersiową do góry i okryj plastrami boczku. Do środka włóż po dwa kawałki cebuli i dopraw solą i pieprzem. Podpiecz bażanty przez 15-20 min. W tym czasie włóż podroby do dużej żaroodpornej brytfanki i obsmaż je delikatnie na oliwie, na średnim ogniu, mieszając. Następnie dodaj do brytfanki cebulę szalotki, czosnek, marchew i pasternak. Następnie wyjmij ptaki z piekarnika, pokrój na kawałki plasterki boczku, którymi są obłożone i dodaj je do smażących się warzyw i podrobów. Wlej do brytfanki mięsne soki, które wypłynęły w czasie pieczenia bażantów. Podziel bażanty nożem na ćwiartki i włóż do brytfanki. Dodaj pozostałe składniki (czerwone wino, bulion i zioła – bez natki, która na koniec posłuży za przybranie). Wstaw przykrytą brytfankę do piekarnika nastawionego na 140-150ºC na 90 min. Podawaj z leśnymi grzybami, puree ziemniaczanym i sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Curry z wołowiny
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Schabowe z ziarnami słonecznika
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.