Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pierś z kaczki

2 łyżki aromatycznego octu

1 łyżka zielonego pieprzu

12 cebulek dymek

50g zielonych drylowanych oliwek

1/2 kieliszka białego wytrawnego wina

100ml oliwy z oliwek

1 liść laurowy

sól i pierz

 

 

Przygotowanie:


Wyrównujemy brzegi kaczej piersi i eliminujemy większą część tłuszczu, nacieramy solą i pieprzem. Cebulki dymki oczyszczamy z korzonków, zewnętrznych liści i twardej zielonej naci, kroimy wzdłuż na pół, myjemy i przekładamy do rondla. Dodajemy oliwki przekrojone na połówki, białe wino, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu oraz liść laurowy. Dusimy dymki pod przykryciem przez 7-8 minut, aż będą miękkie. Na patelni podgrzewamy pozostałą część oliwy, kładziemy kaczą pierś i smażymy na złoto z dwóch stron, przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy 10-15 minut. Wyjmujemy pierś z piekarnika, odlewamy wytopiony tłuszcz, nalewamy aromatyczny ocet, dodajemy sos, który puściły dymki podczas duszenia, i podgrzewamy, żeby zredukować sos. Przecieramy sos przez sito. Dodajemy zielony pieprz i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciepłą kaczą pierś pokrojoną w plastry podajemy z cebulką dymką, oliwkami i sosem z zielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Carpaccio
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Stir fry z kolczocha i wołowiny
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.