James  Martin

Piersi kurczaka z fontiną i rozmarynem


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Piersi kurczaka z fontiną i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania z kurczaka

2 zdrewniałe gałązki świeżego rozmarynu, długości piersi kurczaka

1 pierś kurczaka bez skóry, przekrojona wzdłuż

2 plastry szynki prosciutto, długości piersi kurczaka

2 plastry sera fontina, długości piersi kurczaka

10 g masła

2 łyżki stołowe oliwy

sól i świeżo zmielony pieprz

¼ szklanki białego wina

mąka, do podsypania



Składniki dania warzywnego

3 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

2 cukinie, pokrojone w plastry

2 pokrojone pomidory

2 listki świeżego majeranku

2 łyżki stołowe tartego parmezanu

sól i świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 230°C. Ściągnąć listki z łodyżek rozmarynu i drobno posiekać. Końcówki łodyżek zaostrzyć. Pierś kurczaka rozciąć na pół, rozbić delikatnie tłuczkiem lub wałkiem. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym rozmarynem. Na obu porcjach położyć po plastrze sera i szynki. Przebić łodygą rozmarynu, jak wykałaczką. Ma utrzymać ser i szynkę na mięsie. Odwrotną stronę porcji kurczaka posypać mąką. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Wlać oliwę, wrzucić masło, podgrzać. Gdy masło zacznie się pienić, położyć porcje kurczaka oprószoną mąką stroną na tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty, aż będzie złocistobrązowe. Przewrócić na stronę z szynką, smażyć minutę. Jeszcze raz przewrócić, wlać wino. Doprowadzić do wrzenia i odparować. Sprawdzić, czy pierś jest usmażona, zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię dorzucić nieco masła i roztopić, aż powstanie sos. Polać sosem mięso i natychmiast podawać.



Przygotowanie dania warzywnego

Na dno małego naczynia żaroodpornego wylać łyżkę oliwy. Układać na przemian plastry cukinii i pomidorów tak, żeby na siebie zachodziły. Doprawić solą i pieprzem. Skropić łyżką oliwy, posypać listkami rozmarynu i parmezanem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 4-5 minut, aż ser się roztopi i będzie złocisty. Wyjąć z piekarnika, pokropić resztą oliwy i podawać z kurczakiem.



powrót

Podobne przepisy

Polędwiczki jagnięce po marokańsku
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piersi kacze w pomarańczach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki z czosnkową fasolą
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rostbef wołowy gotowany z jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.