MENU
Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem

Przepis z programu Minimalista (odc.66)

trudność: łatwe

czas przygotowania:

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
¼ szklanki rodzynek
¼ szklanki orzeszków piniowych
1 łyżka posiekanego czosnku
450 g świeżego szpinaku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
¼ szklanki panko (japońska bułka tarta) dowolnie
4 piersi kurczaka bez kości (ok. 680 g)
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy Dijon

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Przygotować 6 dwudziestocentymetrowych kawałków sznurka. Wlać 2 łyżki oliwy na dużą patelnię, której można także używać w piekarniku. Rozgrzać tłuszcz na średnim ogniu. Dodać rodzynki, orzeszki piniowe i czosnek, smażyć przez 30 sekund, dodać szpinak, posypać solą i pieprzem. Dalej smażyć, ciągle mieszając, aż szpinak zmięknie, a płyn odparuje czyli ok. 10 minut. Zdjąć z patelni i grubo posiekać, dodać panko (dowolnie). Rozłożyć na desce 2 piersi z kurczaka, stroną, gdzie były kości, do góry. Lekko rozbić dłonią, wałkiem lub dnem rondla. Rozłożyć na nich farsz, przykryć pozostałymi piersiami. Należy układać je odwrotnie, tj. cienki koniec do grubego, aby były jednakowej grubości. Związać każdą nadzianą pierś w 3 miejscach sznurkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron. Na patelni po szpinaku zrumienić kurczaka na pozostałej łyżce oliwy. Przenieść do piekarnika i piec przez 25 – 30 minut, przekręcając piersi raz, aż będą upieczone. Zdjąć mięso z patelni i zawinąć w folię. Patelnię postawić na średnim ogniu i wlać na nią ocet, 2 łyżki wody i dodać musztardę. Gotować, często mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Dodać kilka szczypt czarnego pieprzu. Zdjąć sznurek z porcji mięsa i pokroić je w plastry. Podawać skropione sosem.

© Mark Bittman

skomentuj przepis >>