Maryla Musidłowska

Piersi kapłona w sosie tymiankowym z makaronem szpinakowym (Bartolini)


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 6431

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 pojedyncze piersi z kapłonów lub kur ekologicznych

4 łyżki masła

sól

pieprz

 

Sos tymiankowy:

ząbek czosnku

skórka z jednej cytryny

garść listków tymianku

70 ml Martini Bianco

70 ml Martini extra dry

łyżka świeżego masła

sól

pieprz

ewentualnie łyżeczka soku z cytryny

Makaron:

400 g makaronu szpinakowego

2 łyżki oliwy

100 g świeżych listków młodego szpinaku

150 g pomidorków koktajlowych

100 g szynki parmeńskiej

3 ząbki czosnku

sól

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Filety z piersi wysusz ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz. Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła. Usmaż piersi z obu stron na złoty kolor. Przełóż do ciepłego (60-80 stopni C) piekarnika polane połową tłuszczu ze smażenia, przykryte folią aluminiową. Na reszcie tłuszczu przesmaż posiekany ząbek czosnku. Kiedy się zeszkli dodaj otartą skórkę z cytryny i listki tymianku. Zalej dwoma rodzajami Martini. Kiedy sos się połączy dodaj łyżkę świeżego masła. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Ugotuj makaron szpinakowy. W tym czasie pokrój szynkę w paski. Pomidorki pokrój na połówki. Umyj i osusz szpinak. Posiekaj czosnek. W sporym rondlu usmaż na oliwie paski szynki, dodaj czosnek i pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem. Duś około 5 minut. Na koniec dodaj masło i wymieszaj z gorącym makaronem i odrobiną wody, w której się gotował. Na końcu dodaj listki szpinaku i wymieszaj. Wyjmij mięso z piekarnika. Pokrój w poprzek na grube plastry. Ułóż na dużym półmisku ogrzanym w piekarniku wieniec z makaronu ze szpinakiem i pomidorami. Po środku wylej połowę sosu tymiankowego, ułóż na nim kawałki mięsa i polej resztą sosu.

powrót

Podobne przepisy

Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Souvlaki
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Grillowane szaszłyki z domowym chutneyem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Wieprzowina z papryczką piri-piri
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.