Piersi kaczki z sosem z czerwonego wina

Piersi kaczki z sosem z czerwonego wina
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
sos z czerwonego wina:
2 łyżki oliwy (30 ml)
1 szalotka, posiekana
1 łyżka ziaren gorczycy (15 ml)
1 duży burak, umyty i pokrojony na kawałki
¼ szklanki miodu (60 ml)
½ szklanki soku z pomarańczy lub mandarynek (125 ml)
3 szklanki czerwonego wina (750 ml)
½ szklanki octu sherry lub xeres (125 ml)
4 szklanki wywaru cielęcego (1 l)
¼ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę (60 ml)
sól i pieprz

piersi kaczki:
4 piersi kaczki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Sos z czerwonego wina: w rondlu na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę i zeszklamy szalotkę z ziarnami gorczycy. Dodajemy buraka i smażymy przez minutę. Dodajemy miód, sok pomarańczowy, wino, ocet i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut, aż całość zredukuje się do objętości szklanki. W tym czasie w drugim rondlu zagotowujemy wywar cielęcy i również redukujemy go do objętości szklanki. Płyn z winem przelewamy przez drobne sito do rondla z wywarem, wyciskając warzywa dla wydobycia smaku. Mieszamy po czym gotujemy kolejne 15 minut, aż zgęstnieje. Dodajemy masło ubijając. Doprawiamy solą i pieprzem. Nie studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Piersi z kaczki: skórę nacinamy w kratkę, usuwamy tłuszcz wokół mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi układamy skórą do dołu na nierozgrzanej patelni bez tłuszczu. Wstawiamy na średni ogień, smażymy 5 minut. Następnie pieczemy 8-10 minut do średnio krwistego wypieczenia. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy w ciepłe miejsce. Do podania: kroimy piersi. Na talerzach układamy gniocchi dyniowe i pieczony fenkuł według przepisów Chucka, na nich plastry mięsa. Polewamy łyżką sosu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA