Piersi kaczki z sosem z czerwonego wina

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Piersi kaczki z sosem z czerwonego wina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

sos z czerwonego wina:

2 łyżki oliwy (30 ml)

1 szalotka, posiekana

1 łyżka ziaren gorczycy (15 ml)

1 duży burak, umyty i pokrojony na kawałki

¼ szklanki miodu (60 ml)

½ szklanki soku z pomarańczy lub mandarynek (125 ml)

3 szklanki czerwonego wina (750 ml)

½ szklanki octu sherry lub xeres (125 ml)

4 szklanki wywaru cielęcego (1 l)

¼ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę (60 ml)

sól i pieprz



piersi kaczki:

4 piersi kaczki

sól i pieprz



Przygotowanie:

Sos z czerwonego wina: w rondlu na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę i zeszklamy szalotkę z ziarnami gorczycy. Dodajemy buraka i smażymy przez minutę. Dodajemy miód, sok pomarańczowy, wino, ocet i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut, aż całość zredukuje się do objętości szklanki. W tym czasie w drugim rondlu zagotowujemy wywar cielęcy i również redukujemy go do objętości szklanki. Płyn z winem przelewamy przez drobne sito do rondla z wywarem, wyciskając warzywa dla wydobycia smaku. Mieszamy po czym gotujemy kolejne 15 minut, aż zgęstnieje. Dodajemy masło ubijając. Doprawiamy solą i pieprzem. Nie studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Piersi z kaczki: skórę nacinamy w kratkę, usuwamy tłuszcz wokół mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi układamy skórą do dołu na nierozgrzanej patelni bez tłuszczu. Wstawiamy na średni ogień, smażymy 5 minut. Następnie pieczemy 8-10 minut do średnio krwistego wypieczenia. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy w ciepłe miejsce. Do podania: kroimy piersi. Na talerzach układamy gniocchi dyniowe i pieczony fenkuł według przepisów Chucka, na nich plastry mięsa. Polewamy łyżką sosu.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlet wieprzowy z confit z czerwonej cebuli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.