Claire Robinson

Piersi kaczki w sosie z pomarańczy wiśni i porto


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Piersi kaczki w sosie z pomarańczy wiśni i porto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi kaczki

szalotka

pomarańcze

garść mrożonych wydrenowanych wiśni

¼ miarki porto *

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Piersi nacinamy „na krzyż” od strony skórki na głębokość dwóch centymetrów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy je na rozgrzanej patelni skórką do dołu i obsmażany z obu stron na złocisto-brązowy kolor. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury do 120 Celsjusza i pieczemy przez 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z brytfanny i odlewamy z niej tłuszcz. Obieramy szalotkę i kroimy ją na półplasterki. Smażymy ją w tym samym naczyniu, w którym piekliśmy kaczkę. Drewnianą łyżką zeskrobujemy z dna naczynia pozostałości po pieczeniu. Dodajemy rozmrożone wiśnie, które wcześniej kroimy na drobne kawałki. Wlewamy porto. Czekamy aż utworzy się rodzaj glazury. Dodajemy skórkę pomarańczową. Teraz rolujemy pomarańcze i wyciskamy z nich sok. Musimy otrzymać ¼ miarki. Dolewamy go do sosu i czekamy aż smaki się połączą. Gotowym sosem polewamy kacze piersi pokrojone na plasterki.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.