Tomasz Jakubiak

Piersi gęsi macerowane w winie i pieczone w liściach winogron


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny

odsłon: 258

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 gęsie piersi

2 szklanki białego wina

garść świeżego lubczyku, mięty, oregano

marynowane liście winogron

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Piersi gęsi oczyść, opłucz i wysusz. Przełóż do naczynia.
Natrzyj posiekanymi świeżymi ziołami. Dopraw solą, pieprzem i zalać winem. Mięso odstaw na noc do lodówki.
Zamarynowane gęsie piersi obsmaż na mocno rozgrzanej patelni i pozawijaj je w kilka kiszonych liści winogron.
Mięso przełóż do brytfanki wyłożonej liśćmi winogron i piecz, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gęś faszerowana kaszą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone udka gęsie z majerankiem i gruszkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.