Pierś z kaczki z rumianą skórką w sosie z czerwonego wina, balsamico i daktyli z glazurowanymi warzywami i ziemniaczanym pure

Przepis z programu Dietosfera (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Pierś z kaczki z rumianą skórką w sosie z czerwonego wina, balsamico i daktyli z glazurowanymi warzywami i ziemniaczanym pure
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 piersi kaczki ze skórą

1 cytryna

sól

pieprz

oliwa z oliwek

otarta skórka z ½ cytryny

kilka gałązek świeżego tymianku

Sos daktylowy

2 łyżki cukru

1 kieliszek półsłodkiego wina

60 ml octu balsamico

200 g suszonych daktyli

Puree z ziemniaków

200 g ziemniaków

3 łyżki masła

100 ml tłustego mleka

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka soku z cytryny

sol, pieprz

Glazurowane młode warzywa

6 młodych marchewek (mogą być mrożone)

6 młodych szparagów

100 g masła

100 ml płynnego miodu

Przygotowanie:

Piersi oczyszczamy i lekko nacinamy skórę. Skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem, otartą skórką z cytryny oraz gałązkami tymianku. Odstawiamy na noc do marynowania. Zamarynowane piersi smażymy ok. 15 min na patelni bez tłuszczu do zrumienienia, zaczynając od strony ze skórą. Pilnujemy, by mięso pozostało soczyste. Przed podaniem kroimy pierś w plastry.


Przygotowanie sosu
Na patelni karmelizujemy cukier, zalewamy winem i dodajemy daktyle. Gotujemy ok. 3-4 minut. Na końcu doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Gotujemy aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie puree
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ubijamy dodając masło, mleko, sok z cytryny i oliwę z oliwek, aż powstanie kremowe, gładkie puree. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie warzyw
Warzywa oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 2-3 minut. W garnuszku rozpuszczamy masło następnie dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy odcedzone warzywa i podgrzewamy razem ok. 2 minut.

powrót

Podobne przepisy

Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Razowe naleśniki z królikiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotleciki jagnięce z pesto
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.