Pierś z kaczki z rumianą skórką w sosie z czerwonego wina, balsamico i daktyli z glazurowanymi warzywami i ziemniaczanym pure

Przepis z programu Dietosfera (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Pierś z kaczki z rumianą skórką w sosie z czerwonego wina, balsamico i daktyli z glazurowanymi warzywami i ziemniaczanym pure
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 piersi kaczki ze skórą

1 cytryna

sól

pieprz

oliwa z oliwek

otarta skórka z ½ cytryny

kilka gałązek świeżego tymianku

Sos daktylowy

2 łyżki cukru

1 kieliszek półsłodkiego wina

60 ml octu balsamico

200 g suszonych daktyli

Puree z ziemniaków

200 g ziemniaków

3 łyżki masła

100 ml tłustego mleka

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka soku z cytryny

sol, pieprz

Glazurowane młode warzywa

6 młodych marchewek (mogą być mrożone)

6 młodych szparagów

100 g masła

100 ml płynnego miodu

Przygotowanie:

Piersi oczyszczamy i lekko nacinamy skórę. Skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem, otartą skórką z cytryny oraz gałązkami tymianku. Odstawiamy na noc do marynowania. Zamarynowane piersi smażymy ok. 15 min na patelni bez tłuszczu do zrumienienia, zaczynając od strony ze skórą. Pilnujemy, by mięso pozostało soczyste. Przed podaniem kroimy pierś w plastry.


Przygotowanie sosu
Na patelni karmelizujemy cukier, zalewamy winem i dodajemy daktyle. Gotujemy ok. 3-4 minut. Na końcu doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Gotujemy aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie puree
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ubijamy dodając masło, mleko, sok z cytryny i oliwę z oliwek, aż powstanie kremowe, gładkie puree. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie warzyw
Warzywa oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 2-3 minut. W garnuszku rozpuszczamy masło następnie dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy odcedzone warzywa i podgrzewamy razem ok. 2 minut.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami i szynką
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.