Pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego, kasza jaglana z bakaliami

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego, kasza jaglana z bakaliami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pierś z kaczki:

2x250g piersi z kaczki

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 łyżki posiekanego świeżego majeranku

ostra papryka

sól

pieprz



Piersi płuczemy, oczyszczamy z błon. Wszystkie składniki blendujemy. Piersi dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na 24h. Zamarynowane piersi obsmażamy na rozgrzanej patelni z obydwu stron, następnie zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min, temp. 180 stopni C.



Sos z miodu pitnego

300 ml miodu pitnego

1 łyżka miodu pszczelego

2 łyżki musztardy stołowej

1 gałązka świeżego majeranku

szczypta chili

sól

pieprz



Wszystkie składniki mieszamy w rondelku, redukujemy do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku.



Kasza jaglana z bakaliami

200 g kaszy jaglanej

500 ml wody

50 g obranych orzechów włoskich

25 g rodzynek

25 g figi suszonej

sól

pieprz



Kaszę płuczemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok 20 min. Rodzynki moczymy we wrzątku. Bakalie siekamy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Doprawiamy do smaku.



Sferyczny kawior jabłkowy

200 ml soku ze świeżego jabłka

50 ml białego wytrawnego wina

1 gram alginianu

250 ml wody

1 gram chlorku wapnia



Wino mieszamy z sokiem jabłkowym. Dzielimy na pół. Jedną część podgrzewamy do ok 60 stopni C i dodajemy do niej alginian, dokładnie mieszamy. Dopełniamy pozostałym sokiem. Wodę mieszamy z chlorkiem wapnia. Do strzykawki zasysamy sok i po kropelce dodajemy do roztworu z

chlorkiem, czekamy ok. 1 minutę i wyciągamy kuleczki, które należy przepłukać jeszcze w zimnej wodzie. Potrawę dekorujemy świeżym majerankiem lub rozmarynem.





© Piotr Wójcik

powrót

Podobne przepisy

Biryani z baraniną
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Wątróbka z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#doowa

12.01.2012 18:39


Konstantynów Łódzki

CYTUJ

Dla mnie osobiście za słodko ale o gustach się nie dyskutuje:-)

#cocinoenpolonia

10.01.2012 22:22


lublin

CYTUJ

Pero que buena pinta tiene ese pato :)

#Paulaaa

10.01.2012 20:30


Lublin

CYTUJ

danie godne polecenia:)

#Luis

10.01.2012 19:52


Lublin

CYTUJ

Ja to spróbowałem. Polecam!!

#dsdsada

10.01.2012 18:09


Lublin

CYTUJ

d

#Kasia11

10.01.2012 16:43


Ożarów Mazowiecki

CYTUJ

:) pysznie:)

#Michal7818

10.01.2012 00:10


Karczmiska

CYTUJ

.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.