Pierś z kaczki po indonezyjsku

Pierś z kaczki po indonezyjsku
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 2 listki limonki kaffir
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 małe chili
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1` łodyga trawy cytrynowej
  • 4 szalotki lub 2 małe cebule
  • ok. 300 ml mleczka kokosowego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • ryż jaśminowy do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czosnek, chili, imbir, cebulę, kurkumę i ok. 3 łyżek mleczka kokosowego zmiksować na pastę lub utrzeć w moździerzu. Resztę mleczka wlać do garnka i podgrzać, dodać utartą pastę, listki limonki, trawę, sos sojowy i cukier oraz pokrojone w mniejsze kawałki piersi z kaczki bez skóry. Na małym ogniu gotować potrawę ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodać przekrojone na pół pomidorki i krótko razem podgotować. Sos powinien być gęsty i aromatyczny. Można na koniec doprawić solą lub odrobiną sosu sojowego. Podawać z ryżem jaśminowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA