Marieta  Marecka

Pierś z kaczki po indonezyjsku


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1484

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi z kaczki

1 łyżka świeżego imbiru

2 listki limonki kaffir

5 ząbków czosnku

2 łyżki sosu sojowego

2 małe chili

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżeczka kurkumy

1` łodyga trawy cytrynowej

4 szalotki lub 2 małe cebule

ok. 300 ml mleczka kokosowego

8 pomidorków koktajlowych

ryż jaśminowy do podania

 

Przygotowanie:

Czosnek, chili, imbir, cebulę, kurkumę i ok. 3 łyżek mleczka kokosowego zmiksować na pastę lub utrzeć w moździerzu. Resztę mleczka wlać do garnka i podgrzać, dodać utartą pastę, listki limonki, trawę, sos sojowy i cukier oraz pokrojone w mniejsze kawałki piersi z kaczki bez skóry. Na małym ogniu gotować potrawę ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodać przekrojone na pół pomidorki i krótko razem podgotować. Sos powinien być gęsty i aromatyczny. Można na koniec doprawić solą lub odrobiną sosu sojowego. Podawać z ryżem jaśminowym.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.