Marieta  Marecka

Pierś z kaczki na zimno lub gorąco z sosem figowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 4218

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi z kaczki

sól

pieprz

tymianek

5-6 fig suszonych

50 ml creme de cassis (likieru porzeczkowego)

2 łyżki miodu

2 łyżki masła

pieprz świeżo mielony, sól

 

Przygotowanie:

Pierś z kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy skórę i nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej piersi skórą do dołu. Smażymy, aż skórka będzie chrupiąca i złoto-brązowa, przewracamy i smażmy kolejne 6 minut. Pierś z kaczki oprószamy tymiankiem, zwijamy ciasno w folię aluminiową i wkładamy ją do pieca nagrzanego do 170 st. na ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Figi kroimy drobno, rozgrzewamy masło w rondelku, przesmażamy na nim figi i podlewamy likierem porzeczkowym, miodem i doprawiamy całość pieprzem i solą. Redukujemy całość na małym ogniu i ściągamy do przestygnięcia. Pierś z kaczki studzimy lub podajemy na gorąco z sosem figowym.

powrót

Podobne przepisy

Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czulent
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.