Wojciech Modest  Amaro

Pierś z ekologicznego kurczaka, sałatka z kopru włoskiego, kwiatów i makaronu z aronii


Przepis z programu Natura kuchni polskiej (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pierś z ekologicznego kurczaka, sałatka z kopru włoskiego, kwiatów i makaronu z aronii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Pierś:

2 piersi z kurczaka

20 g masła

2 gałązki tymianku cytrynowego

10 ml oleju

Sól morska w płatkach



Makaron:

750 ml soku z aronii

3 g alginatu sodowego (algin)

15 g mleczanu wapnia (calcic)

2 l wody mineralnej Kropla Beskidu



Sałatka:

1 bulwa kopru włoskiego

15 ml miodu akacjowego

15 ml soku z cytryny

200 ml wody mineralnej Kropla Beskidu

sól morska w płatkach

biały pieprz

kwiaty rukoli

kwiaty szczypiorku

kwiaty nasturcji

kwiaty bazylii

kwiaty bławatka



Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dopraw solą morską, włóż do worka, dodaj połowę masła i tymianek. Wstaw do kąpieli wodnej o temperaturze 65°C na 18–22 minuty. Po wyjęciu osusz na papierowym ręczniku i obsmaż skórkę na rozgrzanej reszcie masła. Połóż na ręczniku papierowym, pokrój na porcję, odczekaj parę sekund, aż soki wsiąkną w papier, i połóż na talerzu. Sok z aronii zagotuj, zredukuj o połowę. Odstaw do lodówki. Po schłodzeniu wymieszaj bamiksem z alginatem i przelej do plastikowej butelki. W osobnej misce zrób roztwór z mleczanu wapnia i wody. Odstaw na 2 godziny. Przygotuj jeszcze jedną miskę z czystą wodą mineralną. Wstrzyknij sok z aronii do roztworu, uformuje się w spaghetti, zostaw na

90 sekund, po czym delikatnie przełóż do kąpieli z wody mineralnej. Opłucz, wyjmij i osusz na papierowym ręczniku. Układaj na talerzu w formie spirali. Wlej wodę i sok z cytryny do miski. Pokrój koper w cieniutkie plasterki i wrzuć do wody z cytryną. Wstaw do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu odciśnij nadmiar wody i wrzuć plastry do miski. Dodaj miód, dopraw delikatnie solą i białym pieprzem. Dodaj połowę wszystkich kwiatków i wymieszaj ręką. Ułóż sałatkę na spirali z aronii. Posyp resztą świeżych kwiatów.



Wojciech Modest Amaro

powrót

Podobne przepisy

Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki pieczony kurczak z frytkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotleciki z mielonego indyka
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.