Si King

Pierś kurczaka nadziewana kiełbaską Cumberland


Przepis z programu Kudłacze na motorach w rodzinnych stronach
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pierś kurczaka nadziewana kiełbaską Cumberland
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi z kurczaka

175 g kiełbasy Cumberland (lub białej surowej kiełbasy)

4 listki bazylii

2 suszone na słońcu pomidory

przekrojone na pół

1 łyżka oliwy

sok z jednej cytryny

150 g cienkich plastrów dojrzewającej szynki

sól i pieprz do smaku

listki sałaty

do podania

 

 

Przygotowanie:


Ostrym nożem zrobić kieszonki w piersiach kurczaka. Do każdej kieszonki włożyć po pół kiełbaski (wycisnąć mięso z osłonki) oraz po listku bazylii i po pół suszonego pomidora. Piersi kurczaka skropić oliwą, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i ciasno owinąć plastrem szynki, a następnie zapakować w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie rozchylić delikatnie folię i nakłuć mięso patyczkiem. Jeśli płyn, który wypłynie, będzie przezroczysty, mięso jest upieczone. Odstawić upieczone piersi na co najmniej pięć minut, a następnie pokroić w skośne plastry i podawać na listkach sałaty, polane sosem, który zebrał się w folii almuminiowej podczas pieczenia.

powrót

Podobne przepisy

Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Comber jagnięcy z sosem miętowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piersi kacze w pomarańczach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.