David Gaboriaud

Pierś kaczki z sosem ziołowym i grillowaną rzymską sałatą


Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Pierś kaczki z sosem ziołowym i grillowaną rzymską sałatą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi kaczki ze skórą

sól

świeżo mielony czarny pieprz

2 małe sałaty rzymskie

Sos chimichurri:

1 szalotka

2 ząbki czosnku

garść świeżej natki pietruszki

garść świeżej kolendry

garść świeżego oregano lub bazylii

1 średniej wielkości pomidor (150 g)

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 mała, świeża papryczka chili

75 ml oliwy extra vergine

1,5 łyżka octu Sherry

szczypta mielonego kminku

½ łyżeczki soli

75 ml wody

 

Przygotowanie:

Przygotować sos chimichurri: obrać i drobno posiekać szalotkę. Pokroić czosnek i przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić. Drobno posiekać natkę pietruszki, kolendrę i oregano. Wymieszać wszystko. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, miąższ ze skórką pokroić w małe kosteczki. W misce wymieszać wszystkie składniki przepisu, oprócz wody. Kiedy utworzą jednolitą mieszankę, dodać wodę, ponownie zamieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
Pierś kaczki umyć i naciąć skórę, tworząc na niej 1-centymetrową kratkę (uważać aby nie pokroić mięsa!). Na rozgrzanej patelni podsmażyć kaczkę od strony skóry (wytopi się z niej tłuszcz), następnie obrócić i smażyć na drugiej stronie: ok 5 min (jeśli ma być lekko krwista) lub 7-8 min, jeśli ma być średnio wysmażona. Zdjąć z patelni. Zawinąć kaczkę w folię aluminiową i odstawić na 10 min (jeśli ma być średnio wysmażona) lub ewentualnie w tej formie wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika (jeśli ma być dobrze wysmażona). Gotową pierś pokroić w cienkie, ok. 5-centymetrowe plasterki. Ułożyć kaczkę na talerzu, doprawić solą i pieprzem, polać sosem chimichurri.
Sałatę rzymską przekroić wzdłuż na pół i grillować na patelni przez 3 minuty z obu stron, aż się zrumieni. Podawać z kaczką i sosem chimichurri.

powrót

Podobne przepisy

Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby
Zrazy po nelsońsku
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.