Curtis Stone

Pierś kaczki z pieprzem z figami w occie balsamicznym i chrupiącym czosnkiem


Przepis z programu Surfing po menu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pierś kaczki z pieprzem z figami w occie balsamicznym i chrupiącym czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżeczki grubo mielonego [sklep 107]czarnego pieprzu[/sklep]

4 piersi kaczki po około 200 g

250 ml oleju do smażenia

4 dojrzałe figi

250 ml [sklep 102]octu balsamicznego[/sklep]

12 ząbków czosnku pokrojonego w cienkie plasterki

1 l mleka

sól

2 szklanki listków rukwi wodnej

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Mocno przycisnąć każdą pierś, stroną ze skórą, do talerza z wysypanym pieprzem. Podgrzać olej na patelni z odpornym na wysoką temperaturę uchwytem. Ułożyć piersi skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu przez 4 – 5 minut. Przełożyć patelnię do piekarnika i piec przez 5 minut. Wyjąć z pieca i odstawić na 3 – 5 minut.
Ponakłuwać figi szpikulcem i zalać w małym rondelku octem balsamicznym. Podgrzewać przez 4 – 5 minut i zdjąć z ognia.
Pokrojony czosnek wrzucić do rondelka, zalać 1/3 mleka i lekko obgotować. Osuszyć obgotowany czosnek na papierowej serwetce. Rozgrzać resztę oleju na małej patelni i usmażyć osączony czosnek na złoto. Osączyć z tłuszczu i posolić.

powrót

Podobne przepisy

Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kacza pierś w sosie pieprzowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajo dinozaura
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.