Gary  Rhodes

Pierś kaczki z agrestem majerankowym


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pierś kaczki z agrestem majerankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kaczki po 1,5 kg

pieprz

morska sól gruboziarnista

675 g młodych ziemniaków

posiekana natka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220°C. Natnij skórę na kaczkach nożem. Posyp pieprzem i morską solą gruboziarnistą. Ułóż w brytfannie z kratką. Wstaw na pół godziny do rozgrzanego piekarnika. Potem zmniejsz temperaturę do 180ºC i pozostaw na 2 godziny. Kaczki należy wyjmować z piekarnika co 45 minut i odlewać tłuszcz. Mięso po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika musi poleżeć przez 15-20 minut, żeby zmiękło. Odlej tłuszcz spod pieczenia i przecedź przez sito. Wlej na patelnię. Delikatnie dorzuć młode ziemniaki, ugotowane w mundurkach i obrane. Usmaż na złocisty kolor, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.