Adam Chrząstowski

Pierś kaczki na sosie z czarnej porzeczki z imbirem na kluskach śląskich


Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 19208

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 piersi z kaczki (ok. 160g każda)

300 g ziemniaków

75 g mąki ziemniaczanej

1 jajko

½ szklanki soku z czarnej porzeczki

½ szklanki czerwonego wina

½ szklanki mrożonej czarnej porzeczki

2 cm kawałek świeżego imbiru

1 łyżka koncentratu pomidorowego

½ cebuli posiekanej

2 brokuły

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, odparować i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i wyrobić na ciasto. Formować wałeczki i gotować we wrzącej osolonej wodzie.
Pierś z kaczki naciąć od strony skóry i przyprawić. Smażyć na patelni, kładąc skórą do dołu do momentu aż będzie chrupka. Od strony mięsa smażyć tylko kilka sekund i wstawić do pieca o temperaturze 180 stopni C, na 5-10 minut (w zależności od żądanego wysmażenia). W tym czasie na patelni, na której smażyła się kaczka, zeszklić cebulę i imbir, dodać czerwone wino i prawie całkowicie odparować. Następnie dodać sok z czarnej porzeczki i też odparować do 70% objętości. Dodać porzeczki i gotować jeszcze kilka minut. Kaczkę po upieczeniu wyjąć z pieca i odstawić na 3-5 minut, aby odpoczęła. W międzyczasie we wrzącej osolonej wodzie ugotować różyczki brokułu. Na talerzu układać kluski śląskie i różyczki brokuła. Polać sosem i na tym układać kaczkę pokrojoną w cienkie plastry.

powrót

skomentuj przepis

lonia47

postów: 1

06.07.2012 13:52

CYTUJ

Przepis wygląda na smakowity ale skomentuję po wszystkim.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.