Pierś kaczki na sosie z czarnej porzeczki z imbirem na kluskach śląskich

Pierś kaczki na sosie z czarnej porzeczki
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki (ok. 160g każda)
  • 300 g ziemniaków
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki soku z czarnej porzeczki
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • ½ szklanki mrożonej czarnej porzeczki
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ cebuli posiekanej
  • 2 brokuły
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, odparować i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i wyrobić na ciasto. Formować wałeczki i gotować we wrzącej osolonej wodzie.
Pierś z kaczki naciąć od strony skóry i przyprawić. Smażyć na patelni, kładąc skórą do dołu do momentu aż będzie chrupka. Od strony mięsa smażyć tylko kilka sekund i wstawić do pieca o temperaturze 180 stopni C, na 5-10 minut (w zależności od żądanego wysmażenia). W tym czasie na patelni, na której smażyła się kaczka, zeszklić cebulę i imbir, dodać czerwone wino i prawie całkowicie odparować. Następnie dodać sok z czarnej porzeczki i też odparować do 70% objętości. Dodać porzeczki i gotować jeszcze kilka minut. Kaczkę po upieczeniu wyjąć z pieca i odstawić na 3-5 minut, aby odpoczęła. W międzyczasie we wrzącej osolonej wodzie ugotować różyczki brokułu. Na talerzu układać kluski śląskie i różyczki brokuła. Polać sosem i na tym układać kaczkę pokrojoną w cienkie plastry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA