Roger Mooking

Pierś indyka nacierana papryką


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pierś indyka nacierana papryką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Paprykowa otoczka z przyprawami:

1 łyżka nasion fenkułu

1 łyżka ziaren kolendry

3 łyżka papryki

1 ½ łyżki sproszkowanego czosnku



Pierś indyka:

500-800 g filetu z piersi indyka, bez skóry

otoczka z papryki

sól

2 pomidory z gałązką, posiekane

½ białej cebuli, posiekanej w paski grubości 0,5 cm, wymoczonej 5 minut w zimnej wodzie i odsączonej

4 chleby pita, lekko podpieczone na grillu



Sos jogurtowo-paprykowy:

1 szklanka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczka podwędzanej papryki

1 drobno posiekany ząbek czosnku

sok z połówki cytryny

sól



Paprykowa otoczka z przyprawami:

Rozgnieć w moździerzu nasiona fenkułu i ziarna kolendry. Ucieraj na proszek, po czym przesyp do miseczki. Dodaj paprykę i czosnek w proszku, mieszaj, aż się połączą.



Pierś z indyka:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Połóż pierś na blasze, obtoczywszy ją wcześniej w paprykowej mieszance przypraw. Wstaw blachę z piersią do piekarnika, piecz mniej więcej 40-45 minut. Po wyjęciu studź mięso przez 15 minut. Pokrój na cienkie plastry.



Sos jogurtowo-paprykowy:

Włóż składniki do miski. Zmiksuj.



Kompozycja piersi z indyka z chlebem pita:

Połóż chleb pita na talerzu. Do środka nałóż łyżką sos jogurtowo-paprykowy. Włóż plasterki mięsa w otoczce z papryki. Z wierzchu rozłóż posiekane pomidory i cebulę. Zawiń i rozkoszuj się smakiem.







Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.