Tomasz Jakubiak

Pierś gęsia w sosie gruszkowym i z plackami z kapusty i anyżu


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14530

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duża gęsia pierś (na dwie osoby)

suszony majeranek

szklanka czerwonego wina

jeden rozłupany goździk

2 bardzo słodkie gruszki

kawałek świeżego imbiru

skórka z limonki

łyżka masła

trzy garści posiekanej świeżej białej kapusty

1 jajko

mąka ulubiona (może być pszenna, kukurydziana i żytnia czy razowa)

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka startej marchewki

szczypta tartego anyżu

olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Pierś z gęsi połóż na deskę, z wierzchu przykryj przeźroczystą folią i rozklep na płasko, ale tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Skórę z pomocą bardzo ostrego noża natnij w kratkę i natrzyj solą, goździkami i majerankiem. Wstaw do miski, zalej winem i odstaw do lodówki na najkrócej 12 h.
Na godzinę przed przygotowaniem piersi przerzuć kapustę do durszlaka lub miski, obsyp solą i pozostaw by puściła wodę. Zetrzyj marchewkę, dopraw jajkami, natką i anyżem. Dodaj jeszcze mąkę i przystąp do smażenia. Na bardzo rozgrzaną patelnię włóż pierś skórą do dna. Smaż kilka minut i hop na drugą stronę, jeszcze chwila i do pieca nagrzanego do 180 stopni C, na około 10-12 min.
Na patelnię wrzuć pokrojone w ósemki gruszki, smaż podrzucając. Dodaj starty imbir, skórkę, masło i zmniejsz ogień do połowy, duś aż gruszka się rozgotuje.
Kapustę dokładnie odciśnij i w misce wymieszaj z jajkiem, natką, marchewką, anyżem i dodaj tyle mąki, żeby powstało gęste płynne ciasto. Dopraw solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Pierś gęsi podawaj różową i pokrojoną w plastry, polaną sosem z plackami obok.

powrót

Podobne przepisy

Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ratatouille z grillowanym stekiem i szafranowym ryżem
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

tomeksss

postów: 17

10.06.2012 19:28

CYTUJ

To jest wspaniały przepis - z piersi kaczej po odpowiednim usmażeniu otrzymujemy pierś gęsia. Rewelacja !!!

#mko

17.12.2011 20:02


Gliwice

CYTUJ

niech autor przpeisu się zdecyduje czy chodzi mu o pierś gęsi czy kaczki ...

#KjqidcacnF

03.12.2011 18:02


CYTUJ

I tohguht I'd have to read a book for a discovery like this!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.