Andrzej Polan

Pierożki z wędzonym twarogiem i ziemniakami, podane z bulionem z gąsek


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Pierożki z wędzonym twarogiem i ziemniakami, podane z bulionem z gąsek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Bulion:

1 kg gąsek

pęczek włoszczyzny

cebula

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz ziarnisty

lubczyk

koperek

natka pietruszki

Ciasto:

1 kg mąki

100 ml oleju

200 ml wody

200 ml mleka

jajko

sól

Farsz:

500 g wędzonego twarogu

250 g ugotowanych ziemniaków

2 cebule

4 łyżki masła klarowanego

koperek

sól

pieprz

Do podania:

kapusta włoska

pomidorki cherry

Przygotowanie:

Zaczynamy od bulionu. Włoszczyznę obieramy, gąski czyścimy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Cebulę opalamy na złoty kolor. Wszystko umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy bulion na wolnym ogniu. Kiedy już nabierze mocy, dodajemy koperek, natkę i lubczyk.
Robimy ciasto na pierogi. Olej łączymy z ciepłą wodą, mlekiem i szczyptą soli, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy zawinięte w folię, aby odpoczęło i zabieramy się za farsz.
Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Łączymy z pokruszonym serem wędzonym, ziemniakami ugotowanymi wcześniej i przepuszczonymi przez praskę. Dobrze doprawiamy pieprzem, solą i na koniec dodajemy posiekany koperek.
Kapustę siekamy bardzo cienko i przesmażamy krótko na patelni, na koniec dodając gąski z rosołu i pomidorki cherry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta lepimy z farszem pierogi, gotujemy w wodzie z solą i podajemy na smażonej kapuście z gąskami i pomidorkami, lekko zalane rosołem z gąsek. Dekorujemy świeżymi gałązkami koperku.

powrót

skomentuj przepis

szpinakozerca

postów: 2

15.01.2016 13:43

CYTUJ

wygląda super, ciekawe jak smakuje

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.