Pierożki z serem halloumi

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Pierożki z serem halloumi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

450g mąki

woda

sól



Nadzienie

3 serki halloumi, grubo starte

2 lub 3 jajka

suszona mięta





Przygotowanie

Przygotuj ciasto. Wsyp mąkę do miski, dolej trochę letniej wody, tyle, żeby zlepić ciasto. Dodaj szczyptę soli i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. W miarę potrzeby dodaj wody, ale małymi porcjami, żeby nie dodać za dużo. Gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na jakieś 20 minut.

Przygotuj farsz. Wymieszaj starty ser halami z dwoma lub trzema jajkami. Im mniej jajek, tym lepiej, chodzi o to, żeby zlepić nadzienie. Dodaj roztartą w rękach suszoną miętę, do smaku. Dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na 4 części, każdą rozwałkuj na placek o wymiarach mniej więcej 10 na 30 cm. Na każdym placku, wzdłuż długiej krawędzi, mniej więcej w 1/3 szerokości ułóż w równych odstępach po łyżeczce nadzienia. Na jednym powinny zmieścić się 4 takie porcje. Posmaruj wodą brzegi ciasta i złóż je na pół, tak, żeby przykryć nadzienie. Lekko przyciśnij ciasto pomiędzy porcjami nadzienia. Szklanką wykrój pierożki. Brzeg szklanki powinien nieco wystawać poza ciasto. Przyciskam mocno, by wykroić pierożek o właściwym kształcie. Zbierz okrawki, możesz je później jeszcze raz rozwałkować. Widelcem dociśnij ciasto dookoła krawędzi. Powtarzaj to, aż zużyjesz całe nadzienie i ciasto. W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę, posól ją lekko i dodaj oliwy. Gotuj po kilka pierożków na raz, wystarczy 5-6 minut. Po wyjęciu dokładnie odsącz je z wody. Podawaj od razu posypane tartym serem halami i miętą.



© Tonia Buxton

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.