Tomasz Jakubiak

Pierożki z sękaczem, porzeczkami i sosem agrestowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Pierożki z sękaczem, porzeczkami i sosem agrestowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

arkusz ciasta francuskiego

Farsz:

150 -200 g sękacza

garść białych porzeczek

łyżka soku malinowego

szczypta kardamonu

szczypta cynamonu

żółtko

łyżeczka brązowego cukru

Sos agrestowy:

3 garści agrestu

wanilia

3 łyżki masła

kilka listków stewii

szczypta kardamonu

kilka kropli białego octu balsamicznego

 

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Pokrusz kawałek sękacza, dodaj porzeczki, sok malinowy, kardamon i cynamon. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ciasto francuskie cienko rozwałkuj. Na jednej połowie ciasta ułóż porcję farszu w równych odstępach i przykryj pozostałą częścią ciasta. Palcami delikatnie sklej ciasto. Za pomocą noża lub radełka wykrój kwadraciki. Pierożki ułóż na blasze wyścielonej papierem i posmaruj żółtkiem z odrobiną cukru. Pierożki piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Przygotuj sos. Posiekaj agrest i przesmaż go na maśle z odrobiną wanilii i listkami stewii. Sos dopraw szczyptą kardamonu i octem balsamicznym. Pierożki podaj z agrestowym sosem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.