Pierożki z krewetkami

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Pierożki z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

na ciasto (10-12 płatów):

75 g skrobi pszennej

25 g skrobi z tapioki

1-2 łyżeczki oleju roślinnego



nadzienie:

8 (140 g) krewetek tygrysich, obranych, oczyszczonych, bez ogonów, bardzo drobno posiekanych

4 łodyżki (30 g) chińskiego szczypiorku, bardzo drobno posiekanego

40 g pokrojonych w kosteczkę pędów bambusa z zalewy

½ łyżeczki bulionu w proszku

2 małe szczypty cukru

4 małe szczypty mielonego białego pieprzu

1 łyżeczka wina ryżowego Shaoxing

1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu

2 łyżeczki mąki kukurydzianej



do podania:

ukośne plasterki marchewki

gotowy dip z chili, imbirem i czosnkiem

ostry sos chili

1 łyżeczka sosu sojowego



Przygotowanie:

Ciasto: Wymieszać skrobię w misce. Dodać 2 szczypty soli, ponownie wymieszać. Dodać 60 ml wrzątku, następnie olej roślinny i ręcznie zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżkę wrzątku, ale nie więcej. Zagnieść ciasto, uformować, przykryć folią spożywczą i zostawić na 20 minut. Przygotować nadzienie: połączyć wszystkie składniki, dodać 2 szczypty soli, wymieszać rękoma. Odstawić. Ciasto uformować w wałeczek. Odciąć mały kawałek i uformować w kulkę, spłaszczyć ją na desce. Natłuścić tasak lub nóż i użyć go do rozsmarowania ciasta na krążek, następnie oderwać go od deski również z pomocą ostrza. Uważać, aby się nie przerwał. Krążek umieścić w dłoni, nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia na środek. Ciasto złożyć w półksiężyc, ściskając krawędzie i robiąc małe zakładki, jak przy sklejaniu pierogów. Pierożki układać na plasterkach marchewki w bambusowym koszyczku do gotowania na parze. Przykryć, koszyczek postawić na małym woku lub rondlu z gotującą się wodą. Gotować na dużym ogniu 8 minut. Podawać w koszyczku. Sosy podać osobno. Ostry sos chili doprawić sosem sojowym.



powrót

Podobne przepisy

Ravioli z farszem bolognese
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Pierożki z łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.