Donna Dooher

Pierożki z krewetkami, olejem chilli i sosem szafranowo-kokosowym


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Pierożki z krewetkami, olejem chilli i sosem szafranowo-kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pierożki z krewetkami

12 okrągłych placuszków do zawijania chińskich pierożków wonton

12 liści kolendry

12 średnich, surowych, obranych i oczyszczonych krewetek

1 rozbełtane jajko

semolina do posypania blachy

olej roślinny do smażenia

plasterki mango jako dekoracja



Przygotowanie

Rozłożyć arkusik ciasta na płaskiej powierzchni. Pośrodku położyć listek kolendry, a na nim zwiniętą krewetkę. Skropić odrobiną oleju chilli. Posmarować jajkiem krawędzie ciasta, złożyć na pół, mocno docisnąć brzegi. Układać na posypanej semoliną blasze. W woku rozgrzać do 180 stopni C 2 szklanki (500 ml) oleju. Małymi porcjami smażyć pierożki około minuty na każdej stronie, aż będą złociste. Osączyć na papierowych ręcznikach. Podawać na gorąco z plasterkami mango i sosem szafranowo-kokosowym oraz olejem chilli.



Olej chilli

7 oczyszczonych z pestek ostrych papryczek chilli

2 łyżeczki (10 ml) sosu sambal olek

½ szklanki (125 ml) oleju z pestek winogron



Przygotowanie

Zmiksować chilli, sambal olek i olej. Odstawić na co najmniej 30 minut, by aromaty się przegryzły. Przelać do plastikowej butelki.



Sos szafranowo-kokosowy

1/8 łyżeczki (0,5 ml) szafranu

2 łyżki stołowe (30 ml) białego wina

1 puszka (405 ml) mleka kokosowego

1 ½ szklanki (375 ml) kremówki

2 łyżki stołowe (30 ml) soku z cytryny

¼ łyżeczki (1 ml) gruboziarnistej soli

1/8 łyżeczki (0,5 ml) pieprzu kajeńskiego



Przygotowanie

Wrzucić szafran do wina i odstawić na 30 minut. Wlać mleko kokosowe i kremówkę do małego rondelka i gotować na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje. Połączyć z szafranowym winem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać na ciepło.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi ruskie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.